Čajové posedenie

28. května 2012 v 23:07 | Arride |  In my Mind
Keď som uvidela názov témy tohto týždňa, povedala som si "výborne, to je niečo pre mňa!" Každodenná šálka čaju, k tomu mám blízko :)
Každý boží deň sa zobúdzam šálkou horúceho zeleného čaju. Na moje otupené zmysly lepšie nepôsobí ani káva. Navyše mi čaj neskutočne chutí! Neviem si bez neho predstaviť deň. Denne vypijem aspoň 5-7 šálok čaju. Najradšej mám bylinkové, tie ma vedia osviežiť, a keď mám mlsný jazýček, vtedy si radšej zvolím ovocný. Milujem jeho vôňu, milujem jeho chuť.
Zvlášť obľubujem čajovňu v mojom meste, ktorá je hneď vedľa mojej školy - Amana. Vždy keď mám čas, zájdem tam. Hraje tam príjemná relaxačná hudba, všade vonia čaj, útulné priestory ponúkajú viacero možností sedenia - klasické pri stole, ale aj také, kde sa rozvalíte. Dokonca voľne ponúkajú rôzne spoločenské hry, čo je perfektné! Čajovňa Amana je jednoducho miesto, kde zabúdate na ruch ulíc za stenami. Miesto, kde sa môžete učiť, ak náhodou máte doma dve malé sestry ako ja, miesto, kde dokonale zrelaxujete telo i myseľ.


Príprava čaju


Čaj je pripravovaný zalievaním sypaného alebo vreckového čaju v čajovej kanvici, čajníku alebo priamo v čajovom hrnčeku. Všeobecné pravidlo hovorí, že čaj má byť nasypaný ako prvý - ešte pred naliatím horúcej vody.
Vhodná teplota vody na zaliatie závisí od druhu pripravovaného čaju. Čaje, ktoré majú krátku dĺžku oxidácie - prípadne žiadnu - by mali byť podľa odporúčaní zalievané vodou s teplotou od 75 °C - 90 °C. To platí pre zelený alebo biely čaj. Čaje s dlhšou oxidačnou dobou je odporúčané zalievať vodou s vyššou teplotou - okolo 95 °C - 100 °C.
Dĺžka lúhovania tiež závisí na druhu čaju a môže sa líšiť aj ak ide o dva čaje z rovnakej záhrady, ale z rôznych sezón.
Ak je nápoj pripravovaný z vreckového čaju, je vhodné dodržať množstvo vody, ktorá je odporúčaná na balení. Ak ide o sypaný čaj, neexistuje jednotné pravidlo. Jedna čajová lyžička pre jednu osobu (okolo 200 ml vody) môže byť dobrý pomer, ktorý je možné upraviť podľa želanej chuti. Čaje z vyšších polôh je napríklad odporúčané zalievať väčšou dávkou vody.
Čaj sa pije samotný, aj dochutený. Do čaju sa zvykne pridávať:
  • cukor
  • med
  • citrón
  • mlieko
  • ovocná zaváranina
Opísaný spôsob prípravy čaju je typický pre európsky región a líši sa od prípravy v iných častiach sveta.


Ľadový čaj


Ľadový čaj sa teší veľkej popularite v USA alebo v Rusku. Ide o chladený čaj, často podávaný s ľadom. Nápad podávať čaj v takejto podobe vznikol na základe toho, že studený nápoj je v lete vhodnejší, ako horúci.
Ľadový čaj možno pripraviť tak, že sa silnejší čaj nechá na niekoľko hodín vychladiť v chladničke. Potom sa podáva s ľadom, dochutiť sa môže čerstvou mätou alebo ďumbierom.


Mlieko v čaji


Pridávanie mlieka do čaju sa rozšírilo hlavne v Británii, ale nie je to invencia Angličanov. Takýto zvyk mali už Mongoli a známy bol aj v Mandžusku. V Holandsku a Francúzsku sa ale tento zvyk neujal.
Mlieko v čaji je vecou osobného vkusu a zväčša sa pridáva do čierneho čaju alebo zmesí z neho pripravených a do niektorých zelených čajov, nie však do čínskych čiernych čajov ani do ľahších čiernych čajov.
Existujú rôzne odporúčania týkajúce sa postupnosti miešania čaju a mlieka. Ak je v šálke prvé mlieko, chráni to jej glazúru a je menšia pravdepodobnosť, že nalievaný horúci čaj spôsobí zrazenie mlieka. Mlieko nalievané do čaju zasa zjednodušuje odhadnúť správny alebo želaný pomer zmesi.


Citáty:
Kamkoľvek prišiel apoštol Pavol, tam vznikla duchovná revolúcia. Kamkoľvek prídem ja, tam podávajú čaj. (Charles Spurgeon)
Nádej je ako cukor v čaji, hoci je ho málo, osladí všetko. (Čínske príslovia)


Ďalej odporúčam tento článok, veľa sa dozviete o pozitívnych účinkoch čaju ;)
Tento e-shop vám ponúka všetko, čo potrebujete!
A tu je spomínaná čajovňa - moja obľúbená.


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lilly Lilly | E-mail | Web | 29. května 2012 v 12:15 | Reagovat

Ešte aj v Rusku majú vo veľkej obľube ľadový čaj? Však tam majú dosť zimy, ešte aj ľadový čaj tam trepú :D
Pripraviť kvalitný čaj nie je fakt ľahké. Nie je to len o tom šmariť vrecúško do horúcej vody. Vraj tá voda nemá byť vriaca, ale asi tak na 80% horúca. Môj starký tak vie majstrovať s čajom a jeho čaje sú fakt delikatesa.
Pekný článok :)

2 Arride Arride | 29. května 2012 v 20:40 | Reagovat

Lilly: Ďakujem za pochvalu :-) A že máš takého starkého, to máš teda šťastie! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama